Thursday, February 17, 2022

Hur man skriver ett inledningsstycke för en uppsats

Hur man skriver ett inledningsstycke för en uppsats



Gratis kompletta officiella SAT-övningstester. Att följa dessa riktlinjer kan frigöra dig att fokusera på andra aspekter av ditt intro. På många sätt markerade uppfinningen av tryckpressen slutet på medeltiden. Kontexten du inkluderar bör bekanta din läsare med frågorna, frågorna eller händelserna som motiverade dig att skriva en uppsats om ditt ämne. Introduktionsstycket är en del av nästan alla typer av akademiskt skrivande, från övertygande essäer till forskningsartiklar. Vissa säger att du ska skriva ditt intro först; andra säger skriv det sist. Var och en av dessa delar av introt spelar en nyckelroll för att bekanta läsaren med ämnet och syftet med din uppsats, hur man skriver ett inledningsstycke till en uppsats.





Välj ditt test



Publicerad den 4 februari av Shona Hur man skriver ett inledningsstycke för en uppsats. Reviderad den 6 december, Ett bra introduktionsstycke är en viktig del av varje akademisk uppsats. Det sätter upp ditt argument och talar om för läsaren vad de kan förvänta sig. Det här introduktionsexemplet är hämtat från vårt interaktiva uppsatsexempel om punktskriftens historia. Uppfinningen av punktskrift var en stor vändpunkt i handikapphistorien. Skrivsystemet med upphöjda prickar som används av synskadade utvecklades av Louis Braille i 1800-talets Frankrike.


I ett samhälle som inte värdesätter funktionshindrade i allmänhet var blindhet särskilt stigmatiserat, och brist på tillgång till läsning och skrivning var ett betydande hinder för socialt deltagande. Tanken med taktil läsning var inte helt ny, men befintliga metoder baserade på seende system var svåra att lära sig och använda. Det gav inte bara praktiska fördelar, utan bidrog också till att förändra blindhetens kulturella status. Denna uppsats börjar med att diskutera blinda människors situation i 1800-talets Europa. Den beskriver sedan uppfinningen av punktskrift och den gradvisa processen för dess acceptans inom blindundervisning. Din första mening sätter tonen för hela uppsatsen, så ägna lite tid åt att skriva en effektiv hook. Undvik alltför breda påståenden eller klara fakta. Den första meningen är ett torrt faktum; den andra meningen är mer intressant och gör ett djärvt påstående om exakt varför ämnet är viktigt.


Det förbättrade exemplet här är fortfarande brett, men det ger oss en mycket tydligare känsla för vad uppsatsen kommer att handla om. Istället för att bara konstatera ett faktum som läsaren redan vet, berättar den förbättrade kroken här om den vanliga tolkningen av boken, hur man skriver ett inledningsstycke till en uppsats, antyder att denna uppsats kommer att ge en annan tolkning. Ge sedan läsaren det sammanhang de behöver för att förstå ditt ämne och argument. Beroende på ämnet för din uppsats kan detta inkludera:. Informationen här bör vara bred men tydligt fokuserad och relevant för ditt argument. Hur mycket utrymme du behöver för bakgrund beror på ditt ämne och omfattningen av din uppsats.


I vårt punktskriftsexempel tar vi några meningar för att introducera ämnet och skissa det sociala sammanhanget som uppsatsen kommer att ta upp:. Scribbr Plagiat Checker. Detta är ditt avhandlingsuttalande — en mening eller två som sammanfattar ditt övergripande argument. Detta är den viktigaste delen av din introduktion. Håll det kortfattat och ge din läsare en tydlig känsla för riktningen ditt argument kommer att ta. Om ditt argument har gått i en annan riktning än planerat, justera din avhandling så att den matchar det du faktiskt säger. Du har en stark introduktion - se nu till att resten av din uppsats är lika bra. Denna introduktion till en argumenterande uppsats sätter upp debatten om internet och utbildning, och anger sedan tydligt vilken position uppsatsen kommer att argumentera för.


Internets spridning har haft en världsomvälvande effekt, inte minst på utbildningsvärlden. Användningen av internet i akademiska sammanhang ökar, och dess roll i lärande är hett debatterad. För många lärare som inte växt upp med denna teknik verkar dess effekter alarmerande och potentiellt skadliga. Denna oro, även om den är förståelig, är missriktad, hur man skriver ett inledningsstycke till en uppsats. Nackdelarna med internetanvändning uppvägs av dess avgörande fördelar för studenter och lärare – som en unikt omfattande och tillgänglig informationskälla; ett sätt för exponering för och engagemang med olika perspektiv; och en mycket flexibel lärmiljö.


Denna introduktion till en kort uppsats leder in till ämnet tryckpressens uppfinning och anger huvudpunkten i uppsatsen kommer att förklara effekten av denna uppfinning på det europeiska samhället. På många sätt markerade uppfinningen av tryckpressen slutet på medeltiden. Medeltiden i Europa minns ofta som en tid av intellektuell och politisk stagnation. Före renässansen hade den genomsnittliga personen mycket begränsad tillgång till böcker och var osannolikt att vara läskunnig. Uppfinningen av tryckpressen på 1400-talet möjliggjorde mycket mindre begränsad informationscirkulation i Europa, vilket banade vägen för reformationen.


Utan tvekan den första science fiction-romanen, dess handling kan läsas som en varning om farorna med vetenskapliga framsteg ohämmade av etiska överväganden. Men långt ifrån att ge en stabil bild av karaktären, använder Shelley skiftande berättande perspektiv för att gradvis förvandla vårt intryck av Frankenstein, hur man skriver ett inledningsstycke till en uppsats, porträtterar honom i ett allt mer negativt ljus allt eftersom romanen fortsätter. Din uppsatsintroduktion bör innehålla tre huvudsakliga saker, i denna ordning:. Längden på varje del beror på längden och komplexiteten på din uppsats.


För att skriva en bra krok, undvik alltför breda uttalanden eller långa, täta meningar. Ett examensarbete är en mening som sammanfattar det centrala i din uppsats eller uppsats. Allt annat du skriver bör relatera till denna nyckelidé. Avhandlingsutlåtandet är viktigt i varje akademisk uppsats eller forskningsartikel av två huvudskäl:. Utan en tydlig tes kan en uppsats hamna stökig och ofokuserad, vilket gör din läsare osäker på exakt vad du vill hur man skriver ett inledningsstycke till en uppsats. Strukturen för en uppsats är uppdelad i en introduktion som presenterar ditt ämne och din avhandlingsförklaring, en kropp som innehåller din djupgående analys och argument, och en slutsats som sammanfattar dina idéer.


Kroppens struktur är flexibel, men du bör alltid ägna lite tid åt att tänka på hur du kan organisera din uppsats för att på bästa sätt tjäna dina idéer. Låt en språkexpert förbättra ditt skrivande. Kontrollera ditt papper för plagiat om 10 minuter. Gör kontrollen. Generera dina APA-citat gratis! APA Citation Generator. Ge bakgrund om ditt ämne. Presentera din avhandling - den centrala punkten i din uppsats. Exempel på uppsatsintroduktion Uppfinningen av punktskrift var en stor vändpunkt i handikapphistorien. Vad är ditt plagiatpoäng?


Jämför din tidning med över 60 miljarder webbsidor och 30 miljoner publikationer. Min första mening är engagerande och relevant. Jag har introducerat ämnet med nödvändig bakgrundsinformation, hur man skriver ett inledningsstycke till en uppsats. Jag har definierat några viktiga termer, hur man skriver ett inledningsstycke till en uppsats. Mitt avhandlingsuttalande presenterar tydligt min huvudsakliga poäng eller argument. Allt i inledningen är relevant för uppsatsens huvuddel. Bra gjort! Lär dig mer om att skriva essästycken. Argumentativ utläggning Litterär analys Denna introduktion till en argumenterande uppsats sätter upp debatten om internet och utbildning, och anger sedan tydligt vilken position uppsatsen kommer att argumentera för.


Argumenterande uppsatsintroduktion Internets spridning har haft en världsomvälvande effekt, inte minst på utbildningsvärlden. Expository essay introduktion På många sätt markerade uppfinningen av tryckpressen slutet på medeltiden. Vad ingår i en uppsatsintroduktion? Relevant bakgrundsinformation som läsaren behöver känna till. Ett examensarbete som presenterar din huvudsakliga poäng eller argument. Vad är en krok? Vad är ett examensarbete? Varför behöver jag ett examensarbete? Avhandlingsutlåtandet är viktigt i varje akademisk uppsats eller forskningsartikel av två huvudskäl: Det ger din hur man skriver ett inledningsstycke till en uppsats riktning och fokus.


Det ger läsaren en kortfattad sammanfattning av din huvudsakliga poäng. Vad är strukturen för en uppsats? Är den här artikeln till hjälp? Shona McCombes Shona har en kandidatexamen och två magisterexamen, så hon är expert på att skriva en bra avhandling. Hon har också arbetat som redaktör och lärare och arbetat med elever på alla olika nivåer för att förbättra deras akademiska skrivande. Andra elever gillade också. Det brukar komma i slutet av inledningen. Hur man skriver ett stycke Varje stycke i din uppsats bör fokusera på en central punkt.


Följ dessa 6 steg för en stark styckestruktur. Hur man avslutar en uppsats Interaktivt exempel En stark slutsats binder samman dina huvudpunkter, visar varför ditt argument är viktigt och öppnar bredare frågor.





uppsatser om marijuana



Undvik alltför breda påståenden eller klara fakta. Den första meningen är ett torrt faktum; den andra meningen är mer intressant och gör ett djärvt påstående om exakt varför ämnet är viktigt. Det förbättrade exemplet här är fortfarande brett, men det ger oss en mycket tydligare känsla för vad uppsatsen kommer att handla om. Istället för att bara konstatera ett faktum som läsaren redan vet, berättar den förbättrade kroken här om den vanliga tolkningen av boken, vilket antyder att den här uppsatsen kommer att erbjuda en annan tolkning. Ge sedan läsaren det sammanhang de behöver för att förstå ditt ämne och argument. Beroende på ämnet för din uppsats kan detta inkludera:. Informationen här bör vara bred men tydligt fokuserad och relevant för ditt argument.


Hur mycket utrymme du behöver för bakgrund beror på ditt ämne och omfattningen av din uppsats. I vårt punktskriftsexempel tar vi några meningar för att introducera ämnet och skissa det sociala sammanhanget som uppsatsen kommer att ta upp:. Scribbr Plagiat Checker. Detta är ditt avhandlingsuttalande — en mening eller två som sammanfattar ditt övergripande argument. Detta är den viktigaste delen av din introduktion. Håll det kortfattat och ge din läsare en tydlig känsla för riktningen ditt argument kommer att ta. Om ditt argument har gått i en annan riktning än planerat, justera din avhandling så att den matchar det du faktiskt säger. Du har en stark introduktion - se nu till att resten av din uppsats är lika bra. Denna introduktion till en argumenterande uppsats sätter upp debatten om internet och utbildning, och anger sedan tydligt vilken position uppsatsen kommer att argumentera för.


Internets spridning har haft en världsomvälvande effekt, inte minst på utbildningsvärlden. Användningen av internet i akademiska sammanhang ökar, och dess roll i lärande är hett debatterad. För många lärare som inte växt upp med denna teknik verkar dess effekter alarmerande och potentiellt skadliga. Denna oro, även om den är förståelig, är missriktad. Nackdelarna med internetanvändning uppvägs av dess avgörande fördelar för studenter och lärare – som en unikt omfattande och tillgänglig informationskälla; ett sätt för exponering för och engagemang med olika perspektiv; och en mycket flexibel lärmiljö.


Denna introduktion till en kort uppsats leder in till ämnet tryckpressens uppfinning och anger huvudpunkten i uppsatsen kommer att förklara effekten av denna uppfinning på det europeiska samhället. På många sätt markerade uppfinningen av tryckpressen slutet på medeltiden. Medeltiden i Europa minns ofta som en tid av intellektuell och politisk stagnation. Före renässansen hade den genomsnittliga personen mycket begränsad tillgång till böcker och var osannolikt att vara läskunnig. Uppfinningen av tryckpressen på 1400-talet möjliggjorde mycket mindre begränsad informationscirkulation i Europa, vilket banade vägen för reformationen.


Utan tvekan den första science fiction-romanen, dess handling kan läsas som en varning om farorna med vetenskapliga framsteg ohämmade av etiska överväganden. Men långt ifrån att ge en stabil bild av karaktären, använder Shelley skiftande berättarperspektiv för att gradvis förvandla vårt intryck av Frankenstein, och porträttera honom i ett allt mer negativt ljus allt eftersom romanen fortsätter. Din uppsatsintroduktion bör innehålla tre huvudsakliga saker, i denna ordning:. Längden på varje del beror på längden och komplexiteten på din uppsats.


För att skriva en bra krok, undvik alltför breda uttalanden eller långa, täta meningar. Ett examensarbete är en mening som sammanfattar det centrala i din uppsats eller uppsats. Allt annat du skriver bör relatera till denna nyckelidé. Avhandlingsutlåtandet är viktigt i varje akademisk uppsats eller forskningsartikel av två huvudskäl:. Utan en tydlig tes kan en uppsats hamna stökig och ofokuserad, vilket gör din läsare osäker på exakt vad du vill säga. Strukturen för en uppsats är uppdelad i en introduktion som presenterar ditt ämne och avhandlingsförklaring, en kropp som innehåller din djupgående analys och argument, och en slutsats som sammanfattar dina idéer. Kroppens struktur är flexibel, men du bör alltid ägna lite tid åt att tänka på hur du kan organisera din uppsats för att på bästa sätt tjäna dina idéer.


Låt en språkexpert förbättra ditt skrivande. Kontrollera ditt papper för plagiat om 10 minuter. Gör kontrollen. Generera dina APA-citat gratis! APA Citation Generator. Ge bakgrund om ditt ämne. Avhandlingen är vanligtvis den sista meningen i ditt inledningsstycke. Vissa instruktörer ber också eleverna att inkludera en uppsatskarta som en del av sitt examensarbete. En uppsatskarta är ett avsnitt som beskriver de viktigaste ämnena som en uppsats kommer att ta upp. Ditt examensarbete och din uppsatskarta kan se ut så här:. Att ha kollektivtrafik på landsbygden hjälper människor att förbättra sin ekonomiska situation genom att ge dem pålitliga transporter till sitt jobb, minska mängden pengar de spenderar på gas och tillhandahålla nytt och fackligt organiserat arbete.


Den understrukna delen är uppsatskartan eftersom den berör de tre stora saker som författaren kommer att prata om senare. Det kartlägger bokstavligen resten av uppsatsen! Kontexten främjar handlingen genom att beskriva ämnet mer detaljerat och hjälpa läsarna att förstå varför ämnet är viktigt. Och slutligen ger avhandlingens uttalande klimax genom att berätta för läsaren vad du har att säga om ämnet. Examensarbetet är den viktigaste delen av introt. Och för att en text ska vara effektiv måste den ha ett tydligt syfte. Medan högskolestudenter i U.S.A. U.


Regeringen bör gå mot att bära mer av den ekonomiska bördan av högskoleutbildning. Exempelintrot indikerar att uppsatsämnet kommer att fokusera på en specifik fråga: vem som ska täcka kostnaderna för högskoleutbildning i U.S.A. Både kroken och sammanhanget hjälper oss att identifiera ämnet, medan avhandlingen i den sista meningen berättar varför detta ämne är viktigt för författaren - de tror att U. Regeringen måste hjälpa till att finansiera högskoleutbildning. Först börjar introt med en uppseendeväckande krok. Författaren börjar med att presentera ett antagande om att U. den federala regeringen bär det mesta av den ekonomiska bördan av högskoleutbildning, vilket gör ämnet relaterat till en bred publik av läsare.


Observera också att kroken relaterar till det allmänna ämnet för uppsatsen, vilket är den höga kostnaden för högskoleutbildning. Kroken tar sedan en överraskande vändning genom att lägga fram ett motkrav: att amerikanska familjer, snarare än studenter, känner den verkliga bördan av att betala för college. Vissa läsare kommer att få en stark känslomässig reaktion på detta provocerande motkrav, vilket kommer att få dem att vilja fortsätta läsa! Som sådan ger detta intro en effektiv inledande mening som förmedlar uppsatsämnet. Kom ihåg: sammanhanget hjälper läsarna att börja zooma in på vad tidningen kommer att fokusera på, och vilken aspekt av det allmänna ämnet collegekostnader kommer att diskuteras senare.


Sammanhanget i detta intro avslöjar uppsatsens avsikt och riktning genom att förklara varför frågan om familjefinansiering college är viktig. Med andra ord, sammanhanget hjälper läsarna att förstå varför den här frågan är viktig och vilka aspekter av den här frågan kommer att tas upp i tidningen. För att ge ett effektivt sammanhang hänvisar författaren till frågor som de orimliga kostnaderna för college och höga nivåer av familjeskulder som har fått mycket uppmärksamhet i forskning och media på senare tid. Dessa sammanhangssatser utvecklar också det intressanta perspektivet som ingår i kroken: att amerikanska familjer påverkas mest av collegekostnader. Denna skribent tror att U. För att revidera detta avhandlingsuttalande så att det fastställer de specifika aspekterna av ämnet som uppsatsen kommer att ta upp, kan författaren lägga till följande i början av avhandlingens uttalande:.


Regeringen borde ta på sig mer av den ekonomiska bördan av högskoleutbildning eftersom andra länder har visat att detta kan förbättra utbildningsnivåerna samtidigt som nivåerna av familjär fattigdom minskar. Kolla in det nya avsnittet i fet stil. Det klargör inte bara att skribenten talar om den press som utsätts för familjer, den berör de stora ämnen som skribenten kommer att ta upp i tidningen: förbättring av utbildningsnivåer och minskning av fattigdom. Så vi har inte bara ett tydligare argumenterande uttalande i den här avhandlingen, vi har också en uppsatskarta! Detta exempel på introduktionsstycke gör ett effektivt jobb med att tillhandahålla en engagerande krok och relaterbar, intressant kontext, men avhandlingsförklaringen kräver lite arbete!


När du skriver dina egna inledningsstycken kan du överväga att använda frågorna ovan för att utvärdera och revidera ditt arbete. Fortsätt läsa för fyra tips för att skriva ett framgångsrikt inledningsstycke för alla uppsatser. Dessa instruktioner kan hjälpa dig när du skriver ditt inledningsstycke! Genom att följa dessa riktlinjer kan du frigöra dig att fokusera på andra aspekter av ditt intro, som att komma på en spännande krok och förmedla din syn på ditt ämne! För att göra ditt intro så effektivt som möjligt måste du definiera parametrarna för ditt ämne tydligt - och du måste vara specifik. Det finns mycket att prata om när det gäller collegefotboll! Istället bör du begränsa breda ämnen för att identifiera en specifik fråga, påstående eller problem som hänför sig till någon aspekt av NCAA fotboll för att ditt intro ska vara effektivt.


Så innan du tänker på att skriva ditt intro, fråga dig själv: Är mitt uppsatsämne specifikt, fokuserat och logiskt? Förmedlar det en fråga eller fråga som jag kan utforska under loppet av flera sidor? När du har listat ut ditt ämne är det dags att börja läsa! Och gissa vad? Du vill inte sätta dig ner för att skriva ditt intro utan en gedigen förståelse för de olika perspektiven på ditt ämne. Oavsett om det är experternas eller allmänhetens perspektiv, kommer dessa synpunkter att hjälpa dig att skriva ditt intro på ett sätt som är spännande och övertygande för din läsarpublik. Vissa säger att du ska skriva ditt intro först; andra säger skriv det sist. Ofta kommer din professor att be dig skriva flera utkast av din uppsats, vilket ger dig ett inbyggt sätt att se till att du reviderar ditt intro.


Ett annat tillvägagångssätt du kan ta är att skriva ut ett grovt utkast till din introduktion innan du börjar skriva din uppsats, och sedan revidera den flera gånger när du skriver ut din uppsats. Du kan ställa dig själv dessa frågor när du utvärderar ditt intro:. Det är också alltid bra att revidera ditt skrivande – och detta gäller även ditt intro! Dina högskoleuppsatser behöver också bra inledningsstycken. Naturligtvis är introt bara en del av din högskoleuppsats. Den här artikeln kommer att lära dig hur man skriver en högskoleuppsats som får antagningsrådgivare att sitta upp och lägga märke till. Försöker du skriva en analytisk uppsats?


Vår steg-för-steg-guide kan hjälpa dig att slå ut den ur parken. Ashley Sufflé Robinson har en doktorsexamen. i engelsk litteratur från 1800-talet. Som innehållsskribent för PrepScholar brinner Ashley för att ge högskolestuderande den djupgående information de behöver för att komma in i sina drömmars skola. Vårt nya student- och föräldraforum, på ExpertHub. com , låter dig interagera med dina kamrater och PrepScholar-personalen. Se hur andra elever och föräldrar navigerar i gymnasiet, högskolan och antagningsprocessen. Fråga frågor; få svar. Hur man får en perfekt, av en perfekt målskytt.

No comments:

Post a Comment